Του Νικόλαου Ζαΐμη
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει για τους μαθητές τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και θα σημάνει την επιστροφή στα θρανία ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που είχαν κατά την περσινή σχολική περίοδο με την τηλεκπαίδευση να κυριαρχεί.
Η πρώτη ημέρα θα ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό ο οποίος θα τελεστεί στον προαύλιο χώρο των σχολείων με μικρή παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Στη συνέχεια ο ιερέας θα περάσει από τις σχολικές αίθουσες προκειμένου να αγιάσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τηρουμένων πάντοτε των μέτρων προφύλαξης. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Κόπτσης έχει αποστείλει ήδη έγγραφο προς τις σχολικές μονάδες με την οποία ενημερώνει ότι για την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού ισχύει όσα προβλέπει η περσινή εγκύκλιος.
Ωστόσο, αυτό το οποίο προβληματίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η προσευχή στα σχολεία καθώς, ούτε και φέτος προβλέπεται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού. Η εγκύκλιος που ίσχυε την περασμένη σχολική χρονιά ειδικότερα για την πρωινή προσευχή όριζε ότι θα γίνεται ανά τάξη καθώς τα μέτρα προβλέπουν ότι «δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν από την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών».
Αυτό το μέτρο, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να ισχύει και φέτος. Όπως τόνισαν στο ope.gr μάχιμοι εκπαιδευτικοί «δυστυχώς με το μέτρο αυτό είναι στην ευχέρεια του κάθε εκπαιδευτικού αν θα ξεκινήσει το μάθημα με προσευχή ή όχι. Άλλωστε, δεν αναγράφεται ότι η προσευχή είναι υποχρεωτική οπότε υπάρχει και ασάφεια ως προς αυτό». Αυτό φαίνεται και στην πράξη καθώς σε πολλά σχολεία κατά την περσινή περίοδο η προσευχή είχε ατονήσει είτε εξαιτίας της αδιαφορίας των εκπαιδευτικών είτε εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει για την υποχρεωτικότητα ή μη.
Μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών, πάντως, που τάσσονται υπέρ της τέλεσης της πρωινής προσευχής στα σχολεία, αναφέρουν ότι το ζήτημα έχει περάσει στα ψιλά και δεν ασχολείται κανένας σοβαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγείρονται πολλά ερωτηματικά μήπως αυτή η αδιαφορία επιφέρει και τη σταδιακή κατάργησή της στη μετά κορωνοϊού εποχή καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα έχουν ζητήσει τόσο την κατάργηση των ιερών εικόνων όσο και της ίδιας της προσευχής από τα σχολεία.
Φωτογραφία αρχείου
https://www.orthodoxianewsagency.gr/
0 Σχόλια