Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14ης Μαρτίου 2024 στο Κοιμητήριο του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας η ταφή του Μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου, Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου και Καθηγούμενου της εν Αστόρια Νέας Υόρκης Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέσθηκε στην Πάτρα η Εξόδιος Ακολουθία, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Προϊστάμενος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια το σκήνωμα του Μακαριστού Αρχιερέως μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του, το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Ιερός Κλήρος με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και ο ευσεβής λαός, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα.

Εντός του Ιερού Ναού τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφωνήθηκαν επικήδειοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Δήμαρχο Θέρμου, τον Διευθυντή του Γυμνασίου Θέρμου κ. Κωνσταντίνο Μαραγιάννη και τον κ. Δημήτρη Παπακαμμένο, εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη και οδύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για την απώλεια του Μακαριστού Αρχιερέως. Ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ναθαναήλ και την Συνοδεία του, την απορφανισθείσα Αδελφότητα της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβάλαντου, τον Ιερό Κλήρο και τους κατοίκους του Θέρμου με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο για την τιμή, τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τον εκλιπόντα Ιεράρχη.

«Η ένδοξη γη του Θέρμου θα φιλοξενήσει στα σπλάχνα της εκείνον που αγάπησε αυτόν τον τόπο, που τίμησε την καταγωγή του και καμάρωνε για αυτή, που διατήρησε πάντοτε ζωντανούς τους δεσμούς του με αυτόν τον τόπο και μετέφερε την ιστορία του όπου και αν διηκόνησε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας «Το πού θα γεννηθεί κανείς εξαρτάται από τους γονείς του. Το πού θα ταφεί όμως είναι δική του επιλογή και μαρτυρεί την αγάπη που έχει για τον τόπο του. Έτσι και εμείς, σήμερα, επιτελώντας χρέος ιερό και πραγματοποιώντας την ύστατη επιθυμία του μακαριστού αδελφού μας Ιεροθέου τον προπέμπουμε στην αιωνιότητα και σε λίγη ώρα θα εναποθέσουμε την σεπτή σορό του στην ευλογημένη γη του Θέρμου για να αναπαυτεί σωματικά».

Αμέσως μετά με πομπή μετέβησαν στο Κοιμητήριο του Θέρμου, όπου πραγματοποιήθηκε η ταφή του. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


https://arxon.gr/