Το Σάββατο 06 Απριλίου τελέστηκε θεία λειτουργία στην Ιστορική Μονή Λιγοβιτσίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ.κ.Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων κληρικών  π. Γεωργίου Φλώρου-και των Διακόνων π. Δημητρίου Λαγούδη και π. Ιακώβου Τρομπούκη. και παρουσία πιστών.
Η Ηγουμένη Γερόντισσα Μακρίνα και η Αδελφότητα επεφύλαξαν θέρμη υποδοχή στον Σεβασμιώτατο
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Ηγουμένη, τις μοναχές των Δήμαρχό Ξηρομέρου κ.Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τους πιστούς για την παρουσία τους.
Παρεβρέθηκαν οι : Αντιδήμαρχοι Δήμου Ξηρομέρου .Γιάννης Φλωρόπουλος και Γιάννης Χρόνης ο πρόεδρος τ/κ Παπαδάτου Απόστολος Γαλαζούλας και ο Δ/της Α/Τ Αμφιλοχίας Δημήτριος Κόκκιος

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου διασώζεται η πρόσκληση που απηύθυνε ο Χριστός σε τελώνες και αμαρτωλούς να Τον ακολουθήσουν. Αυτό ήταν ένα γεγονός που μεγέθυνε τον φθόνο των Γραμματέων και των Φαρισαίων που δεν μπορούσαν να διανοηθούν και να αποδεχτούν, ότι ο Ιησούς Χριστός συναναστρεφόταν με αμαρτωλούς ανθρώπους και μάλιστα με την μισητή κατηγορία των τελωνών. Απέναντι σε όλους αυτούς ο Χριστός θα απευθύνει αυτή τη διαχρονική ρήση: «οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν». Αυτό είναι το σωτηριώδες και λυτρωτικό έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Δεν ήρθε στον κόσμο για να επιβραβεύσει την ηθική κάποιων λίγων ή τις αρετές μιας μειοψηφίας. Ήρθε στον κόσμο για να καλέσει όχι τους δικαίους, αλλά τους αμαρτωλούς σε μετάνοια.

Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε: «ποιός από εμάς μπορεί να υποστηρίξει και να ισχυριστεί ότι ανήκει στην κατηγορία των δικαίων; Ποιός μπορεί να καυχηθεί ότι έφθασε στην μακαρία κατάσταση των αναμαρτήτων; Όλοι ανήκουμε στην κατηγορία των αμαρτωλών. Είτε καθημερινά με τις σκέψεις μας, είτε με τις πράξεις μας, με τις ενέργειες μας, όλοι αμαρτάνουμε απέναντι στον Θεό, στους συνανθρώπους μας και στον ίδιο μας τον εαυτό. Η φράση αυτή του Κυρίου μας, μάς γεμίζει με ελπίδα, με σιγουριά. Μάς προσφέρει αυτοπεποίθηση, ότι ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για εμάς τους αμαρτωλούς, να μας αναζητήσει, να μας βρει και να μας επαναφέρει και πάλι στην λογική ποίμνη της αγίας Του Εκκλησίας. Ήρθε να μας προσφέρει την θεραπεία, όπως αυτή απλόχερα προσφέρεται μέσα από το μυστήριο της Εξομολογήσεως. Ήρθε να μας χαρίσει το φως το αληθινό».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς «ας συνεχίσουμε την πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ήδη έχουμε φθάσει στο μέσον αυτής της περιόδου. Από σήμερα το απόγευμα ο Σταυρός του Κυρίου θα εισέλθει μέσα στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και θα τεθεί σε προσκύνηση, έτσι ώστε ατενίζοντας τον και προσκυνώντας τον να αντλήσουμε κουράγιο και απαντοχή. Οι επόμενες τρεις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή των Βαΐων ας είναι ο καιρός ο ευπρόσδεκτος της νηστείας και της εγκράτειας, της ασκήσεως και της μετανοίας, της ταπείνωσης και της αγάπης, ώστε έχοντας πλήρη συναίσθηση της αμαρτωλότητός μας και στηριζόμενοι στο έλεος, στην αγάπη, στην φιλευσπλαχνία και στη μακροθυμία του Θεού, να αξιωθούμε να εισέλθουμε με τον Κύριο μας στα Ιεροσόλυμα, να Του προσφέρουμε και εμείς τα βαΐα των φοινίκων της καρδίας μας, να Τον προσκυνήσουμε ως Νυμφίο και Εσταυρωμένο και να δεχθούμε, όπως οι Μυροφόρες, το κοσμοσωτήριο άγγελμα της εκ νεκρών Αναστάσεώς Του».

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του, γιατί ιερούργησε στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου και ευχαρίστησε την Καθηγουμένη, Γερόντισσα Μακρίνα και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, γιατί κρατούν αναμμένο το καντήλι της Παναγίας και υποδέχονται τους προσκυνητές σε αυτό το θεομητορικό παλλάδιο της Επαρχίας του Ξηρομέρου.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/ZYNRhgKaU42wuquB9


https://www.fities.gr/2024/04/blog-post_6.html